Etapa 3
Validarea Grupurilor Structurale Tinta ca Urmare a Unor Experimentari in Pomicultura, Respectiv in Formulare de Produs Topic.
Valorificarea superioara a unor culturi agricole autohtone de camelina si specii din familia Solanaceae initiata la inceputul proiectului s-a concretizat in obtinerea a 2 prototipuri cu aplicabilitate in tratamentul antifungic si antibacterian:
- Biofungicid GLYCAM, eficace in preventia si tratarea rapanului si moniliozelor la specii de pomi fructiferi.
- Preparat de uz topic, conditionat sub forma de Crema si respectiv microemulsie, cu efect antimicotic demonstrat pe tulpini microbiene standardizate.
In cadrul acestei etape, s-au formulat cele doua prototipuri, avand in vedere asocieri inovative de componente (ulei de camelina si glicoalcaloizi steroidici), identificate, testate si configurate pe baza rezultatelor obtinute anterior: eficacitate antimicrobiana pe tulpini standardizate de Candida albicans si Staphiloccocus aureus; activitate antifungica pe Monilinia sp si Venturia inequalis izolate din livada; efect complementar antioxidant, antiinflamator, si de regenerare cutanata.
Procesul de formulare, inclusiv buclele de feed-back realizate in conceptia a peste 30 variante de produs topic si 7 variante de fungicid, precum si studiile de stabilitate predictiva au avut ca rezultat selectia unui prototip biofungicid si a doua produse de uz topic cu profil optim de cedare din baza a principiilor active.
Biofungicidul GLYCAM a fost testat in sistem real la ICDP-Maracineni, in livezi de meri si pruni, demonstrand eficienta in limitarea gradului de atac in monilioze si rapan la specii de pomi fructiferi. Eficacitatea antimicrobiana a formelor de conditionare – crema si microemulsie a fost confirmata prin teste de laborator pe tulpini standardizate de Candida albicans si Staphiloccocus aureus.
Sintetizand principalele caracteristici fizico-chimice si microbiologice responsabile de eficacitatea terapeutica, s-au realizat proiecte de Specificatii tehnice pentru cele trei produse.
Activitatea de brevetare s-a concretizat in depunerea la OSIM a unei cereri de brevet cu titlul: “Procedeu ecologic de valorificare a unui deseu vegetal din Solanum lycopersicum si produse antifungice obtinute prin asocierea unor extracte din plante, cu aplicabilitate in tratamentul topic al infectiilor cutanate si in controlul patogenilor speciilor pomicole ” – solicitant BIOTEHNOS si a unei cereri de brevet v 2017 032/ 29.08.2017 RO-Soi nou de Camelina sativa, titular USAMV.
In cadrul activitatii III.4. Diseminarea rezultatelor s-au comunicat rezultatele cercetarii in cadrul a 5 manifestari stiintifice si s-a trimis spre evaluare o lucrare in Revista Romanian Biotechnology Letter, cotata ISI. Lista extinsa se regaseste in platforma on-line a proiectului.
S-a organizat workshop-ul cu titlul: „Valorificarea culturilor agricole autohtone de Camelina sativa si specii din familia Solanaceae pentru dezvoltarea a doua prototipuri antifungice si antibacteriene”. Programul a cuprins prezentari ale celor trei parteneri implicati in proiect ce se regasesc in platforma on-line a proiectului.