Etapa 2

Validarea biotehnologiilor de extractie a principiilor active din Camelina sativa si specii de Solanum prin ridicare la scara pilot si determinarea profilului toxicitate / eficacitate in sisteme biologice corespondente pentru compusii standardizati

Complementaritatea efectelor descrise de literatura de specialitate pentru uleiul de camelina (proprietati emoliente, antioxidante, antiinflamatoare, hidratante si regeneratoare) si glicoalcaloizii steroidici (actiune ambivalenta antifungica, antimicrobiana, insecticida, pe de-o parte si antiproliferativa si antiinflamatoare pe de alta) a dus la ideea asocierii celor doua preparate, in scopul obtinerii unor prototipuri cu aplicatie directionata in agricultura, respectiv terapeutica medicala, conceptul pe care se bazeaza derularea proiectului.

In cadrul acestei etape, s-au conturat doua directii de studiu si aprofundare : validarea proceselor tehnologice in sensul obtinerii unor complexe vegetale standardizate si cu caracteristici reproductibile din Solanum si camelina, respectiv testarea activitatii antifungice si antibacteriene atat pe tulpini de origine umana cat si izolate din livada, in scopul dezvoltarii celor doua prototipuri: biopesticid si topic antimicrobian. Ca element de sustinere a principalei actiuni biologice, cea antimicrobiana, s-a derulat un amplu studiu „in vitro” in vederea stabilirii limitelor citotoxice pe celula umana, avand in vedere in special caracterul agresiv al glicoalcaloizilor fata de membrana celulara, dar si identificarea unor efecte complementare atat ale uleiului de camelina cat si ale compusilor din Solanum la nivel dermo-epidermic.

Principalele rezultate sunt:

  • 3 sarje reproductibile de ulei de camelina ecologic (CAM) si validarea la scara pilot a tehnologiei de extractie
  • 3 sarje reproductibile de glicoalcaloizilor steroidici (GLY) si validarea la scara pilot a tehnologiei de obtinere
  • Proiecte de Specificatie tehnica pentru GLY si CAM si demararea studiilor de stabilitate
  • Izolare patogeni ai pomilor fructiferi responsabili de rapan si monilioza si determinarea eficacitatii “in vitro” a complexelor bioactive, singulare si asociate.
  • Evidentierea unui efect antimicrobian in special pe compusul GLY, potentat insa de combinatia cu uleiul de camelina. Varianta CAM 20% și GLY 1mg/ml este activa pe Staphylococcus aureus, Candida albicans și Aspergillus brasiliensis. Varianta CAM 20% și GLY 4mg/ml a inhibat cresterea microorganismelor standardizate de Candida albicans și Aspergillus brasiliensis.
  • Determinarea limitelor citotoxice ale compusilor CAM si GLY, singulari si asociati pe linii celulare normale, umane standardizate, relevante pentru aplicarea topica a unui produs: keratinocit, fibroblast, endoteliu vascular.
  • Demonstrarea efectelor antiinflamator, antioxidant si de regenerare cutanata pentru GLY, CAM si combinatia A4= Cam 0.04%+Gly 70ng/ml.

S-au creat astfel premizele dezvoltarii celor doua prototipuri cu adresabilitate diferita (pesticid si topic antimicotic/antibacterian) pornind de la asocierea complexelor vegetale GLY si CAM cu activitate celulara si moleculara convergenta catre tinta terapeutica propusa.