Etapa 1
Initierea sistemului ecologic de cultura agricola si eficientizarea biotehnologiilor extractive pentru obtinere de principii active din Camelina sativa si specii de Solanum.
Valorificarea superioara a unor culturi agricole autohtone de Camelina sativa si specii din familia Solanaceae in scopul obtinerii a doua prototipuri cu aplicabilitate in tratamentul antifungic si antibacterian propusa de proiect se bazeaza pe realizarea unor biocomplexe rezultate din asocierea compusilor activi izolati si purificati din aceste specii de plante. Acestea vor fi rezultatul unor biotehnologii eficiente si standardizate de obtinere a uleiului de camelina, respectiv extracte de glicoalcaloizi din Solanum.
Prima etapa a proiectului demareaza studii tehnologice si analitice pentru obtinerea uleiului de camelina cu continut optimizat de principii active (in special acizi grasi) si a glicoalcaloizilor steroidici din Solanum sp., sustinute de implementarea unui sistem de cultura ecologic. Astfel,
s-au inițiat la ferma Moara Domneasca 3 loturi de cultivare a camelinei în sistem ecologic, de mentionat fiind soiul Madalina, ameliorat clasic prin tehnica incrucisarii de embrioni imaturi, insumand in total 0.5 ha. S-a eficientizat extractia uleiului de camelina, prin metoda presarii la rece si s-au stabilit conditiile de purificare a uleiului. Analiza compozitiei in acizi grasi (prin cromatografie GC-MS) a evidentiat un profil similar pentru cele trei soiuri : GP 202, GP 204 si Madalina. Pentru investigatii ulterioare si standardizare in principii active s-a ales soiul Madalina datorita productivitatii sale mai mari (2500kg/ha), continutul mai mare de ulei in seminte (cu 2% mai mare fata de G202) si continut mai mare de acid linolenic. De asemenea, soiul Madalina este mai adaptat la conditiile climatice din Romania (rezistent la inghet).
Ca urmare a realizarii celor 3 sarje micropilot pentru obtinerea compusilor glicoalcaloidici s-au stabilit parametrii tehnologici optimi si s-a evidentiat reproductibilitatea tehnologiei. Extractele obtinute la nivel micropilot au fost analizate, stabilindu-se un continut optim de principiu activ (minim 60%), si apoi utilizate pentru inceperea studiilor de solubilitate, pentru determinarea profilului de toxicitate/eficacitate, si demarare a Proiectului de Specificatie Tehnica a extractelor. Pe baza datelor obtinute s-a inceput intocmirea documentatiei tehnice necesara validarii la nivel pilot a tehnologiei de obtinere a extractului alcaloidic din Solanum sp.- procese tehnologice, specificatii.
Dezvoltarea experimentala ulterioara va fi sustinuta de catre un Studiu de Fezabilitate realizat in aceasta etapa.